top of page

מדריך למשתמש

 דירוג רב וכפול של החומרים הדידקטיים: החומרים מדורגים בשני אופנים:

א. קודם כל מדורגים החומרים בשישה שלבים (השישי עוד לא נמצא באתר) לפי אורך היחידה הנקראת: מן ההגה הבודד עד לקריאת מילים מורכבות עם שוואים ויחידות מורפולוגיות אחדות (כגון מ"ס" עד ל"נכנסו").

ב. בתוך כל שלב מדורגים החומרים לפי אורך הטקסט הנקרא (מן המילה הבודדת דרך המשפט ועד לסיפור).

 

תרגול נרחב ומגוּון בכל שלב, לפי הצורך, כדי לאפשר שליטה טובה בנלמד ותחושת הצלחה. משולבים גם פיגומים בתרגול הקריאה, והם פוחתים לאט לאט בתוך כל שלב.

מה לומדים בשלבים השונים?

בשלב 1 (ערכות 199-100) לומדים לקרוא עיצורים או תנועות (כלומר, קוראים כל פעם הגה אחד, לכן: "שלב 1"), בכלל, ודרך 50 המילים הראשונות על פי "הגה הגה ועוד הגה", בפרט.    

בשלב 2 (ערכות 299-200) לומדים לקרוא צירופים של עיצורים עם תנועה (כלומר, קוראים כל פעם שני הגאים - "שלב 2").  .

בשלב 3 (ערכות 399-300) לומדים לקרוא מילים קצרות של שלושה הגאים, כמו למשל "חור" (ח+וֹ + ר; "שלב 3"), כמילים בודדות ובמשפטים.

בשלב 4 (ערכות 499-400) לומדים לקרוא מילים קצרות של ארבעה הגאים, כמו למשל "פיצה" (פּ+ ִי +צ + ָ; "שלב 4") כמילים בודדות, במשפטים ובסיפורים.

בשלב 5 (ערכות 599-500) לומדים לקרוא מילים קצרות של חמישה עד שמונה הגאים ללא שווא, כמו למשל "כינור" או "קינמון". מילים באורך המתואר מופיעות כמילים בודדות, במשפטים ובסיפורים.

בשלב 6 לומדים לקרוא מילים עם שווא, אבל שלב זה בינתיים אינו מוכן להעלאה לאתר.

 

נ.ב. בכל שלב אין שימוש בכל המספרים בטווח הנזכר, אלא הושארו מספרים ברזרבה לצורך הרחבה פוטנציאלית בעתיד.

הקטלוג מאפשר לראות במבט אחד כמה חומרים יש בכל שלב ואת חלוקת העֶרכות בין תרגול בסיסי, תרגול נרחב, כלי עזר להתנהלות יעילה, משחקי קריאה, קריאת משפטים, קריאת טקסטים ארוכים יותר, מעקב והערכת הנלמד.

 

* הערה מקדימה לגבי השימוש בניקוד

ברוח ההנחיות שהופצו על ידי המזכירות הפדגוגית של משרד החינוך ("ניקוד טקסטים בספרי לימוד לבית הספר היסודי"), וכפי שנהוג בכיתות א', לא השתמשתי בסימני ניקוד שאינם מסייעים בפענוח בסיסי, כגון תנועות חטופות ודגשים (פרט לדגשים באותיות ב-כ-פ).  

עקרונות בסיסיים

התמצאות בשלבים ובעֶרכות השונות

שימוש בקטלוג דרך דף הבית

bottom of page